zielona kawa

Zielona kawa

Zielona kawa to niepalone dojrzałe lub niedojrzałe ziarna kawy z gatunku Robusta. Jest idealna dla osób, które są na diecie, bowiem sprzyja odchudzaniu. Decydujący wpływ na proces odchudzania ma kwas chlorogenowy, zawarty w niewypalonych ziarnach kawy. Kwas ten zmniejsza wchłanianie glukozy ze spożywanych pokarmów o około siedem procent, czyli całkiem sporo. Osoby, które wzięły udział w jednym z badań schudły średnio o 5 kilogramów, gdy osoby pijące zwykłą kawę niecałe dwa kilogramy. Jej spożywanie pomaga w wolniejszym odkładaniu się cukru w organizmie, dzięki temu, zamiast spalać cukier – spalamy tłuszcz i poprawiamy swój metabolizm. Zalecana porcja dzienna to zaledwie dwie filiżanki kawy, które wypijemy około pół godziny przed posiłkiem. Łagodny smak niepalonej kawy zyskał swoich zwolenników na całym świecie, a niektóre znane kawiarnie wzbogacają o nią swoje menu.

Jednak nie każdy polubi specyficzny smak tej kawy. Zielona kawa jest składnikiem wielu leków na odchudzanie, jednak samo spożywanie tabletek nie spowoduje, że będziemy czuć się lepiej.