Gatunki kawy
Na świecie obecnie uprawia się głównie 2 gatunki kawy: Arabikę i Robustę. Krzewy Arabiki jest bardziej wymagający gatunkiem. skąd nie wszędzie może rosnąć. Uprawia się je głównie w tropikach, w górach Ameryki Południowej i Afryki. Potrzebują żyznej gleby i niezbyt mocnego słońca. Arabika zawiera zaledwie do 1,7% kofeiny. Jest to zatem kawa słaba, z nutą kwasowości. Poleca jest osobom cierpiącym na nadciśnienie i mającym problemy z zasypianiem. Ropustę uprawia w niższych partiach gór.
Jest też bardziej odporna na trudne warunki klimatyczne, bardziej gorzka i ma intensywniejszy smak. Zawiera od dwóch nawet do czterech procent kofeiny. Jest silniejsza, więc nie powinni jej pić osoby, które mają kłopot z zasypianiem, skoki ciśnienia itd. Obecnie około osiemdziesiąt procent plantacji kawy na świecie to uprawy różnych odmian Arabiki. Pozostałe dwadzieścia procent to Robusta. Dość często miesza się oba gatunki np. we Włoszech. We Włoszech picie kawy jest bardzo popularne, więc możemy spróbować przeróżne mieszanki kaw.