Pochodzenie kawy
Miejsce, w którym dojrzewają krzewy kawowca mają wpływ na jej smak i aromat. Decyduje o tym przede wszystkim rodzaj podłoża, wysokość nad poziomem morza, opady, nasłonecznienie czy temperatura. Najbardziej wartościowe są uprawy położone w wyższych partiach gór. Z uwagi na klimat panujący w górach, trudniej jest wyhodować krzewy kawowca. Noce są chłodne, stąd owoce muszą dłużej dojrzewać. Mają lekki posmak kwasowości i są uważane za szlachetniejsze. Do rejonów górskich trudniej jest dotrzeć, skąd kawa ta jest droższa niż inne. Uprawia się ją na przykład w niewielkim państwie Ameryki Środkowej - Kostaryce. Aby właściwie wybrać kawę, należy czytać etykiety. Próbować różnych rodzajów kawy, by wybrać tę najsmaczniejszą. Trzeba podkreślić, że to co jednemu będzie smakowało, ktoś może uznać za niedobre.
Gusta są różne i nie należy ich oceniać. W każdym mieście są sklepiki specjalizujące się w sprzedaży kawy. Na początek może kupić kilka gramów by spróbować nowego gatunku. Sprzedawca pomoże nam wybrać właściwą kawę.